19.11.2013.

Prvi BOTEL u Hrvatskoj

U petak, 22. studenoga u Rijeci se otvara prvi BOTEL u Hrvatskoj, na brodu „Marina“, sagrađenom daleke 1936. godine u Danskoj. „Marina“ je gotovo 33 godine plovila po morima Skandinavije, a u studenom 1969. kupuje je Lošinjska plovidba za povezivanje otoka Lošinja s Rijekom, a kasnije Zadrom, Pulom i Venecijom. Posljednje isplovljavanje broda "Marina" bilo je 2005. godine u Malom Lošinju, povodom Novogodišnjeg kupa u podvodnom ribolovu te ga sljedeće godine kupuje tvrtka "Arhipelag d.o.o" iz Malog Lošinja i spašava ga od rezanja i zaborava.

Svečanosti otvorenja prisustvovati će ministar turizma Darko Lorencin te visoki uzvanici Primorsko-goranske županije, grada Rijeke i predstavnici turističkih zajednica. 

Gotovo 6 godina "Marina" je bila ugostiteljsko zabavni objekt, usidrena u luci Mali Lošinj, do 2011. godine kada je pokrenut projekt stvaranja prvoga BOTELA u Hrvatskoj koji je prepoznat kao inovativan i sufinanciran od Ministarstva u iznosu od 187.000 kuna. U dvije i pol godine, do konačno završenog projekta, utrošeno je približno 13 milijuna kuna kreditnih sredstava HBOR-a, čime rekonstrukcija ovog broda spada u jednu od većih turističkih investicija na Kvarneru. BOTEL "Marina" ima 35 kabina, s ukupno 112 ležaja, prostor lobbya i recepcije, coffee & wine bar, a u planu je i restoran koji će ponuditi mediteranske specijalitete, ali i tradicionalna jela hrvatske kuhinje posluživana na brodu "Marina" u vrijeme dok je plovio.

 

Ovaj zanimljiv projekt projektirao je dvadeset šestogodišnji magistar arhitekture Igor Kušeta, također iz Malog Lošinja, koji je studirao u Italiji te je za brod "Marinu" emotivno vezan kao i mnogi Lošinjani. Projekt bio je vrlo specifičan, s cijelim nizom inovativnih rješenja te je trebao zadovoljiti veliki broj kriterija, a posebice stroge norme koje je uvjetovao Hrvatski registar brodova.

Preuzmite datoteke

Fotografije