24.11.2013.

Otvoren prvi BOTEL u Hrvatskoj

U nazočnosti ministra turizma RH Darka Lorencina, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, dožupana PG županije Marka Boras Mandića, te brojnih uzvanika i gostiju svečano je otvoren jedinstveni smještajni objekt u Hrvatskoj - botel (boat - ho(s)tel).

Prvi BOTEL u Hrvatskoj uređen je na brodu "Marina" koji je sagrađen daleke 1936. godine u Danskoj. Marina je početnih 33 godine plovila po morima Skandinavije, a u studenom 1969. kupuje ju Lošinjska plovidba za povezivanje Maloga Lošinja sa Zadrom, Pulom, Rijekom i Venecijom. Zadnja plovidba broda "Marine" bila je 2005. godine u Malom Lošinju i to za poznati Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu. 2006. godine Marinu kupuje tvrtka "Arhipelag d.o.o" iz Malog Lošinja te je time spašava od rezanja i trajnog uništenja. Narednih 5 godina "Marina" je, kao ugostiteljsko zabavni objekt, usidrena u luci Malog Lošinja da bi 2011. bila preseljena u Rijeku gdje je pokrenut projekt stvaranja prvoga BOTELA u Hrvatskoj. Inovativnost projekta je nagrađena i od Ministarstva turizma RH poticajom od 187 000 kuna. U dvije godine do konačno završenog projekta utrošeno je oko 13 milijuna kuna sredstava HBOR-a, poslovnih banaka i vlastitih sredstava, cime postaje jedna od značajnih investicija u hrvatskom turizmu u zadnje vrijeme. Prvi Hrvatski BOTEL otvorio je ministar turizma RH Darko Lorencin koji je priznao da se i sam, kao putnik, potpisao na krmi broda MARINE prije puno godina kada je s Marinom plovio od Pule prema Dalmaciji. Ministar je pohvalio ideju, odvažnost i realizaciju te je napomenuo da bi volio da više projekata u Hrvatskoj bude na ovoj razini. "Hrabro, inventivno i posebno", riječi su ministra turizma. Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, ukazao je na svu složenost projekta, te se podsjetio da mnogi nisu vjerovali u realizaciju ove ideje. No ona je danas ovdje, na ponos Rijeke i čitave Hrvatske. Pored svih tehničkih podataka o brodu Marina, Vojko Obersnel je napomenuo da je njemu najvažniji dio priče o Marini onaj, kako je ona osvajala i nagrade Vjesnikove Plave vrpce za pomoć na moru, te vjeruje da ce Marina ubuduće osvajati cvjetove kao nagrade za izvrsnu turističku ponudu i rezultate. Cijelo događanje začinili su odličnim nastupom grupa PUTOKAZI iz Rijeke, te mlada lošinjsko-rijecka rock-grupa Cow's and Chicken's. Ceremonijal otvaranja uveličali su gosti među kojima su bili i mnogi Lošinjani koji su srcem i dan danas vezani za ovaj brod.

BOTEL "Marina" ima 35 soba, s ukupno 112 ležaja. U Botelu se nalaze sobe različitih veličina od jednokrevetnih do šesterokrevetnih, Dizajnerski uređena recepcija, fitnes, a vrlo skoro otvara se i restoran koji će nuditi i hranu koja se godinama služila na "Marini", dok je plovila. Već prvi dan nakon otvorenja, na BOTELU Marina spava prvih 12 gostiju, a dobre su najave i za naredne dane. Mnogi upiti za rezervacije ne čude s obzirom da je cijena u BOTELU Marina 159 kuna po osobi u dvokrevetnoj kabini, a samo 99 kuna po osobi je u šesterokrevetnoj kabini. Autorstvo ovog jedinstvenog projekta djelo je dvadesetšestogodišnjeg magistra arhitekture Igor Kušeta iz Malog Lošinja, koji je za "Marinu" emotivno vezan kao i mnogi Lošinjani. Sami projekt bio je vrlo zahtjevan i trebao je zadovoljiti veliki broj strogih kriterija, uklopiti se u važeće Pravilnike o kategorizaciji, a najteže je bilo zadovoljiti stroge norme koje je uvjetovao Hrvatski registar brodova. U cijelom projektu cijeli je niz inovativnih rješenja koji se nije mogao kopirati ni od koga zbog toga što je to prvi ovakav objekt kako u Hrvatskoj tako i na Mediteranu. Od danas botel Marina je najzanimljivije mjesto gdje možete prenoćiti u Hrvatskoj, a sve informacije i rezervacije mogu se pronaći na službenoj web stranici www.botel-marina.com

Preuzmite datoteke

Fotografije