18.5.2014.

NAGRADA HRVATSKE GLAZBENE UNIJE "STATUS 2014." - NAGRADA ZA VRHUNSKO UMIJEĆE I VJEŠTINU SVIRANJA

RIJEKA, 26.5.2014. u 18 h BOTEL (brod-hotel) MARINA, ADAMIĆEV GAT ORGANIZATOR ZAVRŠNE PRIREDBE: HGU i HGU Podružnica 3 Rijeka POVJERENIK NAGRADE: Zvonimir Bučević IZVRŠNI PRODUCENT: Dražen Baljak GLAZBENI PRODUCENT: Olja Dešić SCENOGRAFIJA/VIZUAL: Damir Martinović - Mrle DIZAJN: Lea Jurin za mikser d.o.o. VODITELJI: Tamara Obrovac i Nikola Peršić "koktels"

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Naziv nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status", koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu Sheraton, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – SAX! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor. Godine 2006. nagrada je održana u sklopu Sajma glazbe na zagrebačkom velesajmu, a od 2007. - 2009. godine održavala se u zagrebačkom klubu Boogaloo. 2010. godine, po prvi puta, nagrada se "seli" iz Zagreba u Rijeku. Dodjela Nagrada Status 2010. i 2012. održana je u Stereo Dvorani, 2011. u HKD-u na Sušaku, a 2013. u Villi Angiolini u Opatiji. Uz kategorije pop, rock, zabavna i narodna glazba, od 1998. uvedene su i kategorije za jazz instrumentaliste, u kojima su nominirane i dobitnike tajnim glasovanjem određivali članovi posebne komisije u kojoj su bili najugledniji hrvatski jazz glazbenici. Komisijom je niz godina predsjedao proslavljeni hrvatski jazz gitarist i višestruki dobitnik Nagrade Status Damir Dičić, a nakon njegove smrti tu ulogu preuzeo je Neven Frangeš. U znak sjećanja na prerano preminuloga predsjednika HGU-a, od 2006. kategorija jazz glazbe - Električna gitara nosi ime "Damir Dičić". 2004. godine kategoriji pop-rock pridodan je naziv "urbana", a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin. Ove  godine organiziramo 18. dodjelu Nagrade Status, pod nazivom Status 2014. a prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava.
Prijave prijedloga za Nagradu Status 2014. trajale su od 02.- 25.04.2014. Ukupno je pristiglo 172 prijedloga.Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.03.2013. odlučeno je da od prošle godine, procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebne komisije, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, istaknuti instrumentalisti - članovi HGU, svi redom dosadašnji višestruki dobitnici Nagrade Status.
Procedura rada komisija i glasanja:
Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija izabire tri finalista, ali i najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status za tu godinu u odabranoj kategoriji. Izbor tri finalista u svakoj kategoriji će biti javno objavljen na web stranici Nagrade Status, a pobjednici, po kategorijama, će biti javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade u Rijeci 26.5.2014. u 18 sati - BOTEL (brod hotel) MARINA, Adamićev gat.Temeljem odluka Komisija nominirana su 52 glazbenika

Preuzmite datoteke