16.4.2015.

Impulse Festival 2015-Rijeka

Od 20. do 26. 4. 2015. ponovno će glazba biti svugdje.

Nakon prošlogodišnjeg i više nego uspješnog prvijenca, Impulse festival dobiva svoj nastavak u 2015. godini. Podsjetimo, iza naziva Impulse stoji višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta. Od 20. do 26. 4. 2015. ponovno će glazba biti svugdje. U sedam proljetnih dana održat će se niz manifestacija koje kroz različite medije i umjetničke forme promišljaju glazbu i otvaraju nove, drugačije poglede.

 

Program:

Dan 1▕Izložba i otvorenje festivala-ZABRANJENO PLAKATIRATI : Galerija SKC,20. 4. u 20 sati

Otvorenje drugog Impulse festivala u maniri prvog izdanja započinje izložbom, ovoga puta domaćom produkcijom iza koje ponovno stoji glazba kao okosnica svega. Autori retrospektive koju s ponosom predstavljamo su grafičari Igor Hofbauer i Darko Kujundžić, tvorci Močvarina vizualnog identiteta i duo zaslužan za većinu plakata koji (dobrih 15 godina) krase sobe generacija poklonika buke i distorzija, posjetitelja sada već kultnog zagrebačkog kluba.

 

Dan 2▕Plesna predstava -Love Will Tear Us Apart / Boys Don’t Cry : Filodrammatica,21. 4. u 20 sati

Prva plesna predstava koja gostuje na festivalu, Love Will Tear Us Apart, solo je na razmeđi rock koncerta, ispovjedne forme i apastraktnog plesa. Ujedno je i prvi dio Trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe (Love will tear us apart / Boys don’t cry / the_beatles).

 

Dan 3▕Koncert -MONO (Japan) + HELEN MONEY (USA) : OKC Palach,22. 4. u 20 sati

Japanski post-rock bend Mono jedan od nekoliko bendova koji su definirali suvremeni post-rock, stil su izgradili nizom albuma obilježenim instrumentalnom, atmosferičnom, na momente i filmičnom glazbom. U sklopu europske turneje po prvi put će svirati u Rijeci, gdje će promovirati dva studijska EP-a – »The Last Dawn« i »Rays of Darkness« izdana u studenom 2014. godine.HELEN MONEY (USA):čelistica, Alison Chelsey, poznata je u svijetu glazbe po svojim modernim i odvažnim kompozicijama, ispunjenim pustolovnim težnjama u kreiranju vlastitog zvuka i performansa.

 

Dan 4 i Dan 6▕ Filmovi -“FRANK”&“PULP: a Film About Life, Death & Supermarkets”:četvrtak, 23. 4. & subota, 25. 4. u21 sat

Selekcija Impulse filmovanastala je u suradnji seuropskim kinom mjesecatravnja: uArt-Kinu Croatia prikazat će se komedija o mladiću Jonu i ekscentričnim rock glazbenicima “FRANK”i “Pulp: A Film About Life Death & Supermarkets” –film o jednom koncertu i ‘običnim’ ljudima.

 

Dan 4▕Tribina -Kako promovirati glazbeni program – od klupskog koncerta do festivala:OKC Palach,23. 4.u 18 sati

gosti:

Sanjin Đukić ( LAA )

Matjaž Manček (Kino Šiška, MENT)

Zoran Stajčić (Ravno do dna, Rolling Stone)

Dražen Baljak (Neuro Radnik, Work The Floor, Let 3, Hartera)

moderator:Igor Bajok

 

Dan 5▕Koncert -WOVENHAND (USA) & MARRIAGES (USA):OKC Palach,24. 4. u 22 sata

Headliner ovogodišnjeg Impulse festivala projekt je karizmatičnog Davida Eugenea Edwardsa, kultni Wovenhand. Posljednji od sedam izdanih albuma, Refractory Obdurate, pokupio je sjajne kritike i Pitchforkovu osmicu. Osim što će promovirati potonji album, riječkoj će publici pružiti nezaboravno iskustvo zbog kojeg je Edwards na glasu kao jedan od najboljih live izvođača američke nezavisne scene.MARRIAGES (USA) je bandsastavljen od bivših članova Red Sparowesa, Emme Ruth Rundle (vokal i gitara) i Grega Burnsa (bas i sintsajzer). Marriages spada u one bendove čiji rock zvuči mračnije, hladnije, dramatičnije i sirovije, a za razliku od Sparowesau prvi plan stavlja Emmin vokal.

 

Dan 6▕Sajam ploča -OKC Palach,25. 4.od 10 sati

Ljubitelji vinila i na ovogodišnjem izdanju Impulse festivala dobivaju svoj dan. Dakako, radi se o sajmu ploča, svojevrsnom ritualnom okupljanju zaljubljenika u gramofonske ploče, ali i glazbenu kulturu općenito. Poprište akcije i ovoga je putaOKC Palach, a ukoliko vrijeme dozvoli sajam se prebacuje na otvoreno u Kružnu ulicu (tik do OKC-a Palach).Ulaz na sajam je slobodan, nema najma za izlagače.

 

Dan 7▕Osvrt na glazbenika: Tim Buckley -OKC Palach,26. 4. u 18 sati

Dva viđenja jednog glazbenog opusa (Ronalda Rajkovića i Miodraga Vučinića) o liku i djelu Tima Buckleya, 40 godina nakonnjegove smrti.